MODULE 2 OPDRACHT 1

SELF REFLECTION | paying attention to your life
 

Module 2 staat in het teken van zelfreflectie.

In deze module zal je objectief en eerlijk naar jezelf kijken.

Wat denk ik?

Wat voel ik?

Wat doe ik?

Wie ben ik?

Waar sta ik? 

Om te groeien moet je namelijk weten wat er nu speelt zodat je hier verandering in kunt brengen.

2

Brand new you

BRAND NEW LIFE

ZELFREFLECTIE
 

Zelfreflectie is de tijd nemen om te kijken naar je gedrag, gedachten, gewoonten, gevoelens, emoties, hoe je in het leven staat en waar je heen wilt.

Door zelfreflectie kan jij je leven analyseren en zodoende bijstellen. Het vraagt van jou om met discipline naar je leven te kijken. Om even gas terug te nemen, niet meteen op de actie-reactie mode te gaan, even pauzeren en jezelf de ruimte geven om te observeren. 

In het leven staan we nauwelijks stil bij onszelf. Met als gevolg dat we dag in dag uit de dagelijkse routine volgen. We pauzeren nauwelijks om na te denken, te analyseren wat er eigenlijk gaande is in ons leven. Wat gaat er goed? Wat kan beter?

Het resultaat is dat jij je dan vaak STUCK voelt. Het gevoel hebben dat je vastloopt. Vragen die dan vaak tot je komen zijn "Wat doe ik eigenlijk allemaal?" "Waar leef ik voor?" Waar ga ik nou precies heen?" "Wat wil ik?"....

Als je niet bewust naar je leven kijkt, dan zul je ook vaak merken dat je blijft hangen. Je blijft in een relatie zitten die je niet meer gelukkig maakt, je blijft hangen bij dezelfde baan waar je al jaren weg wilt, je bent ongelukkig met je leven maar doet er niet veel mee, enzovoort. Je blijft maar doorgaan. Je probeert alle ballen hoog te houden en ondanks de moeilijkheden probeer je er toch wat van te maken. Gevolg is stress, nog harder werken, nog beter je best doen, maar resultaten blijven uit. Je voelt je niet lekker in je vel, je bent niet echt gelukkig en het lijkt alsof je in rondjes blijft rennen.

DE VOORDELEN VAN ZELFREFLECTIE
 

- Helderheid:

Je emoties kunnen je te veel worden waardoor je geen helderheid meer hebt. Je ziet niet meer wat er goed gaat in je leven en je focust je hierdoor vooral op wat er slecht gaat. Alles lijkt je te veel te worden. Zelfreflectie zorgt er voor dat je even paar stappen terug neemt en ziet wat belangrijk is voor jou en wat niet. Zelfreflectie zorgt er voor dat je ziet of je focus nog wel goed zit of dat jij je laat meeslepen met de negatieve aspecten van het leven. 

- Anders reageren:
Vaak reageren we op de automatische piloot. Hierdoor zeg en doe je dingen die je eigenlijk niet had willen zeggen of doen.  Zelfreflectie zorgt er voor dat je minder snel in reactie komt. Het geeft je de tijd om eerst na te denken voordat je actie neemt of reactie geeft. 

- Levenslessen:
Door te reflecteren op je leven zal je ook bewuster leven. Bij het meemaken van positieve en negatieve ervaringen zal je nadenken welke lessen je geleerd hebt. Zelfreflectie zorgt er dus voor dat je dieper gaat nadenken.

Zelfreflectie is geen makkelijk proces, maar wel een waardevol proces waar je veel aan hebt.

© 2020 by Make Your Life Worth Living