MODULE 3 LEVENSLESSEN

LEVENSLESSEN

3

Levenslessen = wat je leert van het leven zelf.

Het is leren van je fouten, van je successen en leren van ervaringen. Het is een les dat je ergens uit haalt en voor altijd met je meedraagt, zodat je nu en in de toekomst niet dezelfde 'fouten' maakt. Of juist blijft herhalen wat een succes was.

Een levensles is uniek voor elk persoon. Het is altijd gebaseerd op iets dat je zelf hebt mogen ervaren. Je bepaalt ook zelf of je er een les uit haalt of niet.

Levenslessen helpen je bij het loslaten. Het kan ervoor zorgen dat je dingen uit het verleden beter kunt begrijpen, accepteren, en een plekje kunt geven. Want vaak kun je uit elke slechte ervaring wel een les uit halen. 

Brand new you

BRAND NEW LIFE

Om beter te kunnen loslaten is het ook nodig dat je anders naar ervaringen kunt kijken. In plaats van alleen te focussen op het negatieve aspect uit de ervaring kun je ook kijken wat je er van geleerd hebt of wie het jou als persoon gemaakt heeft.

Als je het op deze manier gaat aanpakken dan kun je uit de negatieve ervaring er toch wat positiefs uithalen. Dit wil je misschien niet, want dan voelt het net alsof je het goedkeurt wat er is gebeurd, maar dat is niet zo. Wat je doet is ermee weten te leven door de zware lading er van af te halen. TO USE IT TO EMPOWER YOU! NOT TO KEEP YOU HOSTAGE.

Met loslaten keuren we NOOIT goed wat anderen je hebben aangedaan of wat jij jezelf of anderen hebben aangedaan.
Het is gebeurt. Het is niet meer te veranderen. Wat we willen leren is datgene gebruiken in onze voordeel, omdat we niet meer willen leven met deze zware last. Je hebt genoeg geleden. Het is klaar.

In de vorige opdrachten hebben we dit een beetje behandeld. In deze opdracht wil ik dat je duidelijk gaat noteren wat je hebt geleerd en wie je als vrouw geworden bent door je ervaringen. Maar dan bekijken we het wel vanuit een positieve kant. 

 

Leven in een vicieuze cirkel.

Heb je soms ook het gevoel dat je steeds dezelfde dingen meemaakt? En dan bedoel ik niet in dezelfde context, maar soortgelijke dingen? Vaak ervaar je dit dan ook als "dit overkomt mij altijd". Vast wel herkenbaar? Ik noem dit > Het leven wilt je wat duidelijk maken maar je let niet op, je bent nog niet wakker, je bent er nog niet bewust van<. Elke ervaring wilt je wat meegeven en daarom is het belangrijk dat je uit elke ervaring, GOOD or BAD, voor jezelf een levensles uithaalt.

Voorbeeld van een levensles:
Je reageert op een bepaalde manier en de gevolgen zijn niet goed voor jou. Hier uit kun je dus leren dat je dingen anders moet aanpakken als je de volgende keer andere gevolgen wilt hebben. Wanneer je dan weer in een soortgelijke situatie terecht komt dan weet je hoe je niet moet reageren en hoe wel. 

 

Een levensles zorgt er dus voor dat je dezelfde fouten niet twee keer maakt. 

Het leven is het resultaat van de keuzes die jij maakt. Maar van te voren weet je nooit wat de juiste keuze is omdat de gevolgen niet niet zichtbaar zijn. En dus is het belangrijk dat je je eigen levenslessen gaat gebruiken zodat je hopelijk de juiste keuzes kunt maken. 

Wat hebben levenslessen te maken met loslaten?

Levenslessen zorgen ervoor dat je reflecteert op het leven. Dat je naar een ervaring kijkt vanuit verschillende kanten. Hierdoor kan je uit elke negatieve ervaring toch nog iets positiefs halen wat jij gaat helpen in je leven en in je toekomst. 

Levenslessen en dankbaarheid.

Vaak wanneer je terug kijkt naar je leven dan ben je dankbaar dat je bepaalde dingen heb mogen ervaren omdat je inziet wat het je gebracht of geleerd heeft (levensles). Als hier dankbaarheid uit vloeit dan is loslaten het resultaat.

Je geeft hiermee niet aan dat je de negatieve ervaring leuk vond, nee, maar je beseft dat het nodig was zodat jij bewust kon worden van welke les er ook achter zat.

 

© 2020 by Make Your Life Worth Living