Tip#2! Uitstelgedrag

De tweede tip die ik je wil meegeven voor 2021 is: pak je uitstelgedrag aan.

Dit is zoooo belangrijk. Dit uitstelgedrag is namelijk de reden dat je geen of nauwelijks vooruitgang boekt. And it's such a waist of time. Zodra je stopt met uitstellen zal je beseffen hoeveel tijd je verspild hebt. Je had namelijk al die tijd zoveel kunnen afronden. En het is eigenlijk niet eens heel moeilijk om hiermee te stoppen. Maar zo voelt het wel aan toch?Uitstelgedrag.

Ik deed het jaren. En achteraf voelde ik mij er slecht over, want ik redde net mijn deadlines, ik deed niet wat ik graag wilde doen in het leven en vervolgens was ik weer down omdat mijn leven er niet uit zag zoals ik dat wilde. Maar dit deed ik natuurlijk zelf. Gelukkig is dat nu verleden tijd. Ik ga je uitleggen hoe jij over je uitstelgedrag kan komen.


Meest voorkomende redenen die mensen geven voor hun uitstelgedrag...

"Ik ben druk" Maar wie zegt dat je veel tijd moet besteden aan je project? 30 minuten productief werken is beter dan twee uur werken om te werken. Ga juist aan de slag wanneer je de inspiratie krijgt want dat is jouw reminder dat je op dat moment productief gaat zijn. Al zijn het 10 minuten. Weet je dat ik in 10 minuten een ijzersterke social media post kan uittikken?

"Ik weet niet hoe..."

Als je niet start, weet je niet hoe je het gaat doen. Heel veel mensen weten niet hoe ze moeten starten. Het verschil is dat de 1 gewoon wat op papier zet en de ander blijft in gedachten ronddwalen. Als je het niet uitprobeert, dan zal je nooit weten of jouw manier werkt of niet.


"Ik heb geen tijd"

Iedereen heeft 24 uur. Dit hoor je wel vaker? Maar laten we realistisch zijn. Niet iedereen heeft evenveel tijd als de ander. Daarom zeg ik altijd "wees productief!" Je hoeft echt niet uren in te plannen om aan je project te werken. En zoek ook naar vrije tijd op een dag. Ben je aan het koken? Dan heb je tussendoor 10 minuten om te werken. Heb je vandaag minder tijd? Kies voor een oven schotel zodat je tijd hebt om te werken. Zit je in het OV? Dan heb je daar ook tijd om te werken. Zijn de kids paar uur weg, pak dan je tijd. Schrijf voor jezelf op waar en wanneer je 10 minuutjes kunt pakken om alvast wat voorwerk te doen.


"Ik ben moe"

En daarom is uitstellen een NO GO. Als je te lang blijft uitstellen dan kom je op een gegeven moment op een punt terecht dat uitstellen niet meer mogelijk is, omdat je bijvoorbeeld een deadline hebt. Als je dan ook nog eens moe bent, dan heb je dus pech en moet je alsnog aan de slag. Maar om even terug te komen op "ik ben moe"... Als je lichamelijk of mentaal echt moe bent dan kan je ervoor kiezen om je project uit te stellen. Je zal namelijk niet goed werken als je moe bent. So just take your rest.

Maar vergeet niet... Lui zijn is niet Moe zijn.

"Ik heb geen zin" Luiheid is de dief van productiviteit. Luiheid is iets dat je jezelf moet afleren. Ik kan hier wat moois voor verzinnen maar dat is er gewoon niet! Als je van je luiheid af wilt komen dan moet je gewoon doen wat je hoort te doen. Hou op met slachtoffer zijn en wees een keer streng voor jezelf. Als jij het niet doet, wie dan wel?


"Ik doe het wel een andere keer"

Als je nog genoeg tijd hebt dan mag je best wel een keer of twee uitstellen. Het gevaar hierin is wel dat velen blijven uitstellen en uiteindelijk in tijdnood komen. Of vergeten dat zij nog aan hun project moeten werken. Als je er dus voor kiest om uit te stellen, zorg en dan wel voor dat je noteert wanneer je tijd vrij gaat maken om aan je project te zitten . Schrijf je taak op je to do lijstje en het liefst met een datum van uitvoering er bij.


"Het is te veel"

Soms lijkt het allemaal te veel waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor ga je uitstellen. Je bent het overzicht totaal kwijt en hebt eigenlijk totaal geen zin meer om er aan te beginnen. Het voelt net als een rommelige kledingkast in je hoofd. Begrijpelijk dat je er niet aan wilt beginnen.

"Ik weet niet waarom ik het niet doe"

Dit hoor ik ook vaak, maar er is altijd een reden waarom je iets wel of niet doet. Je hoeft niet perse te weten waarom je het niet doet. Als je aan de slag gaat kom je vaak vanzelf wel in de flow. Kom je niet in de flow, stop dan met werken en ga op een ander moment verder. De kunst van productief werken is > weten wanneer je WEL moet werken en weten wanneer je NIET moet werken. Wanneer wel? > Als je het idee krijgt om te werken, als je voelt dat je er zin in hebt. (ook al heb je geen zin.... als het idee tot je blijft komen > volg dat!)

Wanneer niet? > Als het voelt als een taak die je eigenlijk niet wilt doen. De kans is dan ook groot dat je toch niet productief gaat werken. Het gevolg van uitstellen:

"Ik ben lui"

"Had ik maar"

"De volgende keer ga ik echt eerder aan de slag"

"Waarom doe ik dit elke keer weer"

"Ik ben dit zo zat hé" "Waarom is mijn leven zo"


Herkenbaar?


Om dit patroon van uitstellen te doorbreken moet je het echt anders gaan aanpakken.


Nothing changes, if you don't change.

De echte redenen waarom mensen uitstelgedrag vertonen....

 • Je wilt het perfect doen: Je gaat niet voor goed genoeg, het moet worden zoals jji in gedachte hebt. Gevolg: Je rond het niet af, werkt er te lang aan, of je start niet. Resultaat: Niets komt af, het komt te laat af, je hebt tijd verspild. Reden achter dit gedrag: hoogstwaarschijnlijk vind jij dat wat je doet niet waardig genoeg is. En dus blijf je streven naar perfectie. Mensen houden er van om zich te schuilen achter "het moet perfect". De reden dat het perfect moet, is omdat je jouw project koppelt aan jouw eigen waarde. "Als dat project niet perfect is, dan ben ik dat dus ook niet" Wrong! Ga goed bij jezelf na waarom je zo streeft naar perfectie. Je kan blijven schuilen achter "ik ben perfectionistisch" maar dat is niets waar je trots op hoeft te zijn, het is slechts een dekmantel > lees > MASKER. Oplossing: Kies voor goed genoeg, perfectie bestaat niet. Durf dit een keer te doen.

 • Je maakt je druk om andermans mening: Mensen die zo leven, willen alles perfect hebben, want anderen gaan het onder ogen zien. Gevolg: Je blijft te lang knutselen aan je project, je gaat constant twijfelen of het goed is of niet. Resultaat: Hoe goed het ook is, je zal je altijd druk blijven maken om andermans mening. En in deze vicieuze cirkel blijf je hangen. Het probleem ligt niet bij anderen, maar bij jezelf. Oplossing: Ga voor jezelf na waarom jij je waarde koppelt aan jouw project en ga aan de slag met je zelfwaarde. Trust me... hoe groter jouw zelfwaarde wordt hoe minder perfectionistisch je bent. Ik spreek uit ervaring. ☝️

Stel jezelf deze vragen: "Waarom hecht ik zoveel waarde aan wat anderen vinden? Waarom koppel ik mijn project aan mijn waarde?" Het antwoord is simpel: JIJ KENT JE WAARDE NIET. En dus zoek je het bij anderen.

 • Faalangst: Je bent bang dat het mis gaat. Of dat het niet gaat zoals je wilt. Angst is fake! Je moet dit beseffen voordat je van je faalangst af kan komen. Je bent bang voor iets dat nog niet heeft plaatsgevonden. Of je denkt terug aan een tijd waar het fout ging. Dus je angst is gebaseerd op de toekomst of op het overleden. Jouw verleden en toekomst zeggen niets over jou of over jouw potentie. Gevolg: uitstellen! Resultaat: Je rond niets af, je start niet. Oplossing: Wees heel duidelijk naar jezelf toe. Waar komt deze angst vandaan? Is deze angst echt of iets dat ik in mijn hoofd gecreëerd heb? Baseert de angst zich op feiten? Ga ondanks je angst toch aan je project werken. Push through it. You will be so proud of yourself.

 • Bang voor je eigen potentie: Je bent bang voor het onbekende. Je weet wel dat je het kan, maar het voelt toch eng om er aan te beginnen. Iets houdt je tegen, maar je hebt geen idee waarom. Een soort angst voor je eigen awesomeness. Gek he! Ik heb dit zooooo vaaaaaak gehad en ervraar dit nu nog steeds. Ik wil iets zo graag doen, maar tegelijkertijd voelt het eng, omdat ik weet dat het amazing gaat worden. Gevolg: Je gaat niet aan de slag en blijft sudderen in dit gevoel. Resultaat: Je blijft zitten op je GIFT/ jouw talent. Super zonde! Oplossing: Juist als je bang bent voor jouw potentie, juist wanneer je bang bent voor jouw amazingness moet je doorpakken. Jouw ziel wacht op jouw uitvoering. Dat wat er in jou zit wilt zo graag tot uiting komen. Dus gebruik deze spanning als je motivator. Ja het is eng. Maar go for it! Als je eenmaal aan de slag gaat zal er alleen maar MAGIC uit jou vloeien. Want je hoeft het niet alleen te doen 😉je higher self gaat je helpen.

"Your Higher Self is the you that is unlimited and eternal. It’s the part of you that excites you with inspiration, guides you with intuition and teaches you through insight." - mindvalley

 • Geen passie in dat wat je doet: Dat wat je moet doen is niet je passie, het geeft je te weinig voldoening. Gevolg: Je werkt er met te veel moeite aan, stress en frustratie komen ook vaak om het hoekje kijken. Resultaat: Je voelt totaal geen motivatie om aan de slag te gaan, je rond het maar niet af en je ervaart enorm veel innerlijke onrust. Oplossing: Stop! Ga op zoek naar je passie. Wat wil je nou echt? Wat maakt jou enthousiast? Wat doe je met de minste moeite en met het meeste plezier? Daar ligt jouw GIFT/ JOUW TALENT EN JOUW PASSIE. En als deze vraag beantwoorden moeilijk is ga dan op zoek naar alles wat je interesse wekt. Want dat leid je vanzelf naar je passie.

 • Je ziet door de bomen het bos niet meer: Het lijkt veel te veel! Gevolg: Je begint er gewoon niet aan. Resultaat: Je levert half werk of levert niets op. Oplossing: Het wordt tijd om orde te scheppen. Wat is je doel? (Wat ga ik maken/doen) Wat moet er gedaan worden? (Schrijf alle losse taken op). Wat heeft prioriteit? (Wat moet ik eerst doen en wat komt daarna?)... En dan inplannen welke taak je wanneer gaat doen.

 • Vasthouden aan een taak wat losgelaten moet worden: Eigenlijk is het tijd om verder te gaan met een andere aanpak, maar je blijft vasthouden aan deze aanpak omdat je je doel wilt bereiken. Gevolg: Je gaat na lange tijd toch maar aan de slag, maar je bent helemaal niet productief. En alles wat je doet voelt niet goed. Resultaat: Je hebt je doel bereikt, maar je weet diep van binnen dat het beter kon. Oplossing: Verander niet van doel maar verander van aanpak! Als je merkt dat jouw manier van werken niet werkt, ga dan op zoek naar een andere manier van werken. Probeer iets anders uit en volg dat totdat het goed voor jou aanvoelt.

 • Je vergelijkt jezelf met anderen: Je kijkt te veel naar anderen en hoe zij het doen. Hierdoor twijfel je aan je eigen aanpak. Gevolg: Je blijft jouw project maar aanpassen en je blijft ontevreden over je werk. Resultaat: Je hebt iets gedaan wat niet volledig van jezelf is en alsnog twijfel je of het goed genoeg is. Oplossing: Kijk naar anderen zodat zij je kunnen inspireren. Kijk niet naar anderen om jezelf of jouw project met hen te vergelijken. Je moet meer in jezelf gaan geloven en gaan inzien wat jou uniek maakt en gaan geloven dat dit genoeg is. Ga werken aan jouw zelfwaarde en ga ontdekken wie jij bent! Nog een paar redenen waarom mensen uitstellen.... ⬇️

 • 🎯Je visie is niet scherp. oplossing: Schrijf je visie op. Wat wil je bereiken? Maak het duidelijk voor je.

 • 💡Je focus ligt op iets anders oplossing: Focus je op 1 doel tegelijk! Welk doel heeft. de meeste prio?

 • 🏖 Geen motivatie: oplossing: Je motivatie komt van buitenaf. Je moet gaan leren om jezelf intrinsiek te gaan motiveren. Dat doe je door vooral de dingen te doen die je voldoening geven en af en toe helpt een schop onder je kont ook. 🙂

 • 🤳 Te veel afleiding: oplossing: Zet je telefoon op stil. Ga niet op social media neuzen om de paar minuten. Zet een wekker zodat je met focus aan het werk gaat. Zorg voor korte pauzes. Neem niet te vaak een pauze anders kom je weer uit je flow.


Herken je jezelf in 1 van bovenstaande redenen?

And how is that working for you?


Wat je mee moet nemen naar 2021 is dit ⬇️

 1. ➡️Wees streng voor jezelf! When lazyness kicks in, GO DO THE WORK. There ain't no time for self pity.

 2. ➡️Kies voor goed genoeg i.p.v voor perfectie.

 3. ➡️Try things out. Ook al weet je niet hoe je het moet doen. Trial and error!

 4. ➡️Volg je gevoel en je inspiratie. Het moment dat je het idee krijgt om aan de slag te gaan, moet je aan de slag gaan. Dat is je ziel die tot je spreekt. Dit is het beste moment om te gaan doen wat je moet doen. Je zal op dit moment namelijk super productief zijn want je ziel gaat je begeleiden.

 5. ➡️Wacht niet tot de deadline, want dan moet je wel aan de slag. Ook al ben je dan moe of inspiratieloos.

 6. ➡️Vind je passie. Als je met je echte passie bezig bent dan heb je altijd tijd, inspiratie en motivatie. Alles gaat dan moeiteloos! 🎉 Dit is zo een heerlijk gevoel!

 7. ➡️GEWOON DOEN! En soms moet je gewoon van die luie reet af en gewoon doen.

 8. ➡️Zoek hulp als je blijft uitstellen. Neem bijvoorbeeld een coach in handen die jou begeleid, die orde voor je schept en je kan helpen met een plan.

 9. ➡️Plannen! Plan je werk in. Dit is namelijk al het halve werk.

Het was een lange post. Ik wilde het eerst inkorten maar ik wilde je toch genoeg waardevolle content meegegeven. Weet je dat ik elk punt zelf heb ervaren? Ik hoop dat je hier wat aan hebt. ❤️Ik zou het fijn vinden als je een like❤️ of comment achterlaat onder deze post, zodat ik weet dat je dit een waardevol bericht vindt. Ik weet dan ook waar ik vaker over kan schrijven.


x Jocianne50 keer bekeken0 reacties

© 2020 by Make Your Life Worth Living